Werkgevers en overheidsinstellingen voor werk en opleiding bouwen samen aan nieuwe oplossingen

De Brusselse overheidsinstellingen voor werk en opleiding Actiris, VDAB Brussel en Bruxelles Formation hebben samengezeten met de werkgeversfederaties en Brussels minister Bernard Clerfayt. Op de agenda: oplossingen zoeken voor de uitdagingen waar de arbeidsmarkt na de crisis voor staat.

Het coronavirus heeft de arbeidsmarkt grondig dooreengeschud. Kansen voor de enen, maar ook stevige uitdagingen voor anderen. Elke onderneming heeft zich moeten aanpassen en noden van veel werkgevers zijn veranderd. Zo moest de horeca maanden sluiting verteren en vindt de sector nu moeilijk werknemers omdat velen intussen andere oorden hebben opgezocht. Andere werkgevers werden misschien meer gespaard, maar vinden vandaag niet snel genoeg personeel om het ritme van de bestelbonnen te kunnen volgen.

Een enquête bij 1.000 werkgevers

Om al die ontwikkelingen van dichtbij op te volgen en werkgevers op gepaste wijze te kunnen helpen, start Actiris in samenwerking met VDAB Brussel en Bruxelles Formation met een grote raadpleging. Die werd op 30 september afgetrapt met een tiental werkgeversfederaties en Brussels minister voor Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt. Het doel: 1.000 Brusselse werkgevers bevragen in een enquête. Zo willen Actiris en zijn partners te weten komen met welke uitdagingen de Brusselse werkgevers worstelen, hoe ze vandaag kijken naar rekruteren, opleiding en tewerkstellingssteun, maar ook hoe ze omgaan met diversiteit en inclusie op de werkvloer. Actiris nodigt alle Brusselse werkgevers uit om mee te doen aan de bevraging via www.actiris.brussels/ikdeelmijnuitdagingen. De enquête wordt afgesloten in de loop van november. Daarna komen er nieuwe ontmoetingen met werkgevers om op bepaalde aanbevelingen samen verder te werken.

 

"Dit overlegproces is de start van onze Oplossingengarantie voor werkgevers. De timing kan niet beter, want corona heeft duidelijk de contouren van een nieuwe arbeidsmarkt geschetst. Brusselse werkgevers kampen met nieuwe uitdagingen. Onze rol als overheidsdiensten is om hen optimaal te begeleiden, want zij creëren de jobs van morgen. We moeten dus absoluut hun noden kennen en onze diensten erop toespitsen. Waar dat nog niet zo is, moeten we samen nieuwe oplossingen bouwen.", aldus Caroline Mancel, directeur-generaal ad interim van Actiris.
"In 2019 heeft Actiris 35.063 jobaanbiedingen ontvangen. Dat cijfer weerspiegelt de realiteit van de Brusselse arbeidsmarkt en de Brusselse rand helemaal niet. Om dat cijfer te doen stijgen, moet Actiris ook een oplossing waarborgen voor de werkgevers om de talenten en competenties te vinden die zij nodig hebben. En als Actiris de werkgevers oplossingen garandeert, zal de arbeidsbemiddelingsdienst nog beter in staat zijn om een oplossing te bieden aan de werkzoekenden. De doelstelling blijft immers dezelfde: meer Brusselaars aan het werk krijgen.", vertelt minister Bernard Clerfayt.
Ook voor Laurent Schiltz, secretaris-generaal van de Confederatie Bouw Brussel, is deze nieuwe stap in de samenwerking tussen publiek en privé meer dan welkom. "Vandaag en de komende jaren zal de bouwsector enorm veel werkkrachten nodig hebben. Man of vrouw, er zit veel potentieel in een loopbaan in de bouw voor wie een sector wil ontdekken die zowel op technologisch als ecologisch vlak grondig aan het evolueren is. Je hebt jobs voor ieders smaak en uitzicht op een mooie carrière. Het is belangrijk dat Actiris en zijn partners, die samenwerken in Construcity.brussels, hun oor te luister leggen en die boodschappen doorgeven aan werkzoekenden. Zo kunnen we meer geschikte kandidaten vinden."
"Brussel is een stad boordevol talent. Onze sector heeft dat talent broodnodig. In de horeca kan je namelijk opklimmen van de meer uitvoerende jobs op instapniveau tot de absolute top. Ons beroep is niet alleen van groot belang voor de Brusselse economie, maar ook voor het sociaal leven van de stad. Het is belangrijk dat de publieke diensten dat allemaal in de verf blijven zetten, samen met de sector zelf.", geeft Fabian Hermans, voorzitter van de Federatie Ho.Re.Ca Brussel, aan.
René Konings, manager van Agoria Brussels, is van hetzelfde oordeel. "Brussel bruist van talent, maar dat talent vindt lang niet altijd zijn weg naar de arbeidsmarkt. We moeten meer werkzoekenden bereiken en investeren in hun digitale en technische vaardigheden. We weten nu al naar welke profielen er de komende jaren vraag zal zijn: 12.000 technologiejobs komen erbij in Brussel, nog voor 2030. Als we samen met de overheidsdiensten een antwoord kunnen bieden op die sterke vraag, stimuleren we de groei van Brussel en jobs voor Brusselaars."
Romain Adam

Romain Adam

Porte-parole, Actiris

 

 

 

 

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be