Vlaamse Rand zkt. werkzoekende Brusselaar

Vlaamse Rand zkt. werkzoekende Brusselaar

Campagne moet jobkloof dichten tussen Brusselaars en Vlaamse werkgevers

Meer en meer Vlaamse bedrijven in de Brusselse periferie krijgen hun vacatures niet ingevuld. En dat komt onder meer doordat werkzoekende Franstalige Brusselaars de stap niet zetten naar de Vlaamse Rand. Om beide partijen dichter bij elkaar te brengen, organiseren de Vlaamse en Brusselse diensten voor arbeidsbemiddeling, VDAB en Actiris, de campagne ‘Nouveau job? Le prochain stop!’. Tijdens de lancering vandaag kunnen kandidaten alvast de ‘Job on, hop off’-bus nemen die hen van het Muntplein tot bij potentiële Vlaamse werkgevers in de Rand brengt.

De cijfers zijn duidelijk: ongeveer een vijfde van alle vacatures uit de Vlaamse Rand blijft openstaan. Zo ontving de VDAB in 2018 maar liefst 14.672 vacatures, over alle sectoren heen, waarvan er nog 3.000 niet zijn ingevuld. Het totale aantal vacatures steeg de voorbije drie jaar ook sterk – in 2013 ging het nog om 9.401 jobs in de Vlaamse Rand.

Terwijl Vlaamse bedrijven in de rand rond de hoofdstad moeite hebben om hun vacatures in te vullen, blijkt die Vlaamse Rand voor heel wat werkzoekende Franstalige Brusselaars nog altijd onbekend terrein. De campagne ‘Nouveau job? Le prochain stop!’ moet komaf maken met de misverstanden die nog te vaak leven.

Geert Pauwels, directeur VDAB Brussel: “Heel wat Brusselaars denken dat de taalkloof of de afstand niet te overbruggen valt. Maar niets is minder waar. De jobs zijn fysiek niet ver weg, met het openbaar vervoer kan je binnen het halfuur bij je nieuwe werkgever zijn. En via taalcursussen kunnen we snel en eenvoudig de brug bouwen tussen kandidaten en potentiële Vlaamse werkgevers. Als we mensen en regio’s beter op elkaar afstemmen, leidt dat automatisch tot een win-winverhaal.”

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “In Vlaanderen piekt het aantal vacatures en zit het aantal werkzoekenden op bodemkoers. We zitten met echte knelpunten. Brussel heeft een grotere arbeidsreserve, en ondanks de goede samenwerking tussen VDAB en Actiris krijgen we nog onvoldoende Brusselaars in Vlaanderen aan het werk. Vandaar mijn volle steun voor deze campagne. We doen er alles aan om de knelpunten in onze bedrijven op te lossen.” De plus en plus d'entreprises flamandes de la périphérie bruxelloise ne parviennent pas à pourvoir leurs postes vacants. Et les demandeurs d’emploi bruxellois n’osent souvent pas s’aventurer en périphérie de la capitale. Afin de rapprocher les deux parties, le VDAB et Actiris, les offices flamands et bruxellois de l'emploi, organisent la campagne « Nouveau job ? Le prochain stop ! ». Les Bruxellois sont invités à monter à bord du bus « job on, hop off » place de la Monnaie. A chaque arrêt une rencontre avec un employeur potentiel de la périphérie a lieu.

‘Job on, hop off’-bus

Uit de meest recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt anderzijds dat nog nooit zo veel Brusselaars in Vlaanderen gingen werken: 51.173 in 2017. Dat cijfer kan echter nog stevig opgekrikt worden, zeker gezien de grote vraag bij Vlaamse werkgevers én de massale pensioenuitval in Vlaanderen straks. De Belgische sectorale werkgeversorganisatie Agoria becijferde dat tegen 2030 1 miljoen Vlamingen op pensioen gaat. Pauwels: “Dat zijn eigenlijk 1 miljoen kansen voor Brusselaars. Bovendien vergrijst de Rand, terwijl Brussel daarentegen verder blijft verjongen. Met onze campagne willen we duidelijk maken dat Vlaanderen echt een kans is voor werkzoekenden in Brussel.”

Caroline Mancel, adjunct-directeur-generaal bij Actiris: “Als kick-off voor onze campagne brengen we met de ‘Job on, hop off’-bus beide partijen letterlijk bij elkaar. Onderweg leren werkzoekende Brusselaars de vele werkmogelijkheden in hun buurt kennen. Daarmee bewijzen we letterlijk dat Vlaanderen niet ver weg is en dat mogelijke jobs niet onbereikbaar zijn. Kandidaten kunnen vandaag kennismaken met negen rekruterende bedrijven in de Vlaamse Rand. In onze eerste tour trekken we naar Brussels Airlines en bpost, terwijl we onderweg naar de mogelijkheden van Colruyt Group, LSG Skychefs, G4S en Aviato luisteren. Vervolgens in een tweede tour rijden we naar XPO Logistics, bpost en Puratos, en krijgen we uitleg van Transmoove.”

Een job op minder dan 30 minuten van je deur

Om aan te tonen dat een job dicht bij huis niet onmogelijk is, lanceert VDAB de jobmap, een interactieve, online kaart die alle jobs in de rand rond Brussel weergeeft. Als werkzoekende geef je er je woonplaats in Brussel in, kies je uit verschillende sectoren en duid je je ideale reistijd aan. Vanaf dan zie je welke jobs er in jouw buurt beschikbaar zijn en hoe lang je onderweg zou zijn met het openbaar vervoer, de auto of de fiets. Ook kan je zoeken volgens vertrekuur of vind je er de weg naar interimkantoren. De jobmap is zowel in het Nederlands als Frans beschikbaar op de campagnewebsite www.nouveaujob.be.

 

Bij vragen kan u terecht bij:

 

 

 

Over Actiris

Actiris is de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling. Als Brusselse openbare tewerkstellingsdienst is Actiris de centrale speler en leverancier van oplossingen voor de tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Actiris concentreert zijn actie en middelen rond twee opdrachten: het garanderen van de matching tussen werkgevers en werkzoekenden en het organiseren van de doorstroming naar werk. Daarnaast is Actiris ook gemandateerd om het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid te coördineren.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be.

Actiris
Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel