Veiligheidssector kent sterke groei in Brussel

Het aantal vacatures in de sector is verachtvoudigd op twee jaar tijd

De coronacrisis heeft de veiligheidssector in Brussel een boost gegeven. Cateringdiensten en schoonmaakbedrijven doen het een pak minder goed en voelen onder andere de impact van het vele thuiswerk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van view.brussels dat de diensten aan bedrijven in het Brussels gewest onder de loep nam.

De veiligheidssector groeide sterk in Brussel sinds het begin van de coronacrisis. Het aantal vacatures nam in 2021 met maar liefst 747,6% toe vergeleken met 2019. De gezondheidscrisis had initieel een heel duidelijke impact gehad op de sector, maar enkele activiteiten namen dan weer fors toe: er was een grote vraag naar werkkrachten voor de test- en vaccinatiecentra en op veel andere plaatsen was er versterking nodig voor de toegangscontrole van bijvoorbeeld het Covid Safe Ticket.

"Elke dag zetten 6.000 collega's zich in voor de veiligheid van onze klanten. We zoeken momenteel 400 bewakingsagenten op een heel aantal plekken en voor diverse functies. Onze samenwerking met Actiris maak dat een pak makkelijker: ze kennen ons en weten welke vaardigheden en waarden we verwachten bij kandidaten en kandidates. We werken ook met hen samen rond diversiteit. Dankzij die sterke band kunnen we samen veel mensen een mooie carrière aanbieden." vertelt Carolle Van Dijck, Woordvoerder van Securitas.

Schoonmaak en catering hebben het moeilijk

Twee andere soorten dienstverlening hebben het dan weer moeilijk gehad in 2021: in de schoonmaak van gebouwen gingen 350 jobs verloren, bij catering aan bedrijven 114. Volgens Actiris zal de vraag naar dit soort diensten niet meteen weer toenemen, aangezien (deels) thuiswerk in veel organisaties de norm geworden is. Als een belangrijk deel van het personeel minstens enkele dagen per week niet fysiek op de werkvloer aanwezig is, is er minder catering nodig en moet de werkplek ook minder vaak schoongemaakt worden.

Tussen 2019 en 2020 is de vraag naar catering- (-58,7%) en schoonmaakdiensten (-31,5%) sterk gedaald. In 2021 zette die tendens zich nog verder voor catering, waar het aantal vacatures met 73,3% afnam ten opzichte van 2019. De schoonmaaksector maakte in 2021 wel wat achterstand goed, maar het aantal werkaanbiedingen bleef nog altijd onder het niveau van voor de crisis.

Er was dan wel meer vraag naar kuisploegen en desinfectiediensten in bijvoorbeeld de zorgsector of de transportsector, toch moesten door het vele thuiswerk veel werkgevers hun medewerkers beroep laten doen op tijdelijke werkloosheid.

Dat thuiswerk had ook voor bedrijfsrestauranten en cateringdiensten al van bij de start van de crisis een negatieve impact. Het hele jaar 2021 bleef (deels) thuiswerk de norm, wat de vraag naar nieuwe werkkrachten laag hield.

Diensten aan bedrijven heel belangrijk voor Brussel

De sector van diensten aan bedrijven was vorig jaar goed voor een kwart van de in Brussel verloren jobs. Er gingen 83% meer jobs verloren in de sector dan in 2020.

Voor de crisis in maart 2020 losbrak werkten er volgens cijfers van de RSZ 103.962 ​ loontrekkenden in de sector in het Brussels gewest: 16,3% van alle loontrekkenden in Brussel. Er werkten ook bijzonder veel Brusselaars in de sector: 58,9% van de jobs werd ingevuld door een Brusselaar. De sector groeide tussen 2015 en 2019 sterker dan het gemiddelde, met 5,3%. Ondanks de krimp bleef hij in 2020 nog altijd goed voor 15,9% van de Brusselse jobs.

Uit gegevens van Actiris blijkt dat het aantal werkzoekenden dat werk zoekt in de sector van de diensten aan bedrijven zowel in 2020 als in 2021 gedaald is. Gemiddeld waren er zo'n 13.000 à 14.000 werkzoekenden Brusselaars ingeschreven met vaardigheden voor de beroepen uit de sector, ofwel 15% van alle werkzoekenden. Hun aantal ligt 10% lager dan in 2019.

Download hieronder de volledige studie :

view.brussels - diensten aan bedrijven

PDF - 2.1 Mb
Jan Gatz

Jan Gatz

Woordvoerder/Porte-parole, Actiris

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be