Stijging aantal coronabesmettingen heeft opnieuw gevolgen voor de Brusselse arbeidsmarkt

Stijging aantal coronabesmettingen heeft opnieuw gevolgen voor de Brusselse arbeidsmarkt

Het aantal vacatures blijft dalen, vooral sinds midden september

Sinds april ontvangt Actiris iedere maand systematisch minder vacatures. Deze daling verminderde echter gestaag: - 44,3% in april, -18,8% in mei, -17,1% in juni, -5,5% in juli en -2,5% in augustus. De maand september breekt met deze trend en vertoont opnieuw een sterkere daling in het aantal vacatures. Tijdens de maand september 2020 ontving Actiris namelijk 8,6% minder vacatures. We merken een duidelijk verschil tussen het begin en het einde van de maand. De eerste twee weken van september steeg het aantal vacatures nog met 4,8%, waarna het in de tweede helft zakte met 21,8%. Deze trendbreuk is waarschijnlijk grotendeels te wijten aan de in september geconstateerde achteruitgang van de epidemie.

De algemene Brusselse werkloosheid steeg intussen met 2,9%.  Vandaag telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 91.885 werkzoekenden en een werkloosheidsgraad van 16,1%. Dit betekent een stijging van 2.579 personen vergeleken met de maand september in 2019, en een maandelijkse stijging van 958 personen (+1,1%). Jongeren blijven het meest getroffen: in deze groep zien we een stijging van 12,8% in de maand september. In totaal zijn 10.450 jongeren ingeschreven als werkzoekende in Brussel, ofwel 1.188 meer dan een jaar geleden.

Download hieronder het volledige persbericht

202009_Persbericht Actiris.pdf 333 KB

 

Over Actiris

Actiris is de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling. Als Brusselse openbare tewerkstellingsdienst is Actiris de centrale speler en leverancier van oplossingen voor de tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Actiris concentreert zijn actie en middelen rond twee opdrachten: het garanderen van de matching tussen werkgevers en werkzoekenden en het organiseren van de doorstroming naar werk. Daarnaast is Actiris ook gemandateerd om het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid te coördineren.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be.

Actiris
Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel