Stijging aantal coronabesmettingen heeft opnieuw gevolgen voor de Brusselse arbeidsmarkt

Het aantal vacatures blijft dalen, vooral sinds midden september

Sinds april ontvangt Actiris iedere maand systematisch minder vacatures. Deze daling verminderde echter gestaag: - 44,3% in april, -18,8% in mei, -17,1% in juni, -5,5% in juli en -2,5% in augustus. De maand september breekt met deze trend en vertoont opnieuw een sterkere daling in het aantal vacatures. Tijdens de maand september 2020 ontving Actiris namelijk 8,6% minder vacatures. We merken een duidelijk verschil tussen het begin en het einde van de maand. De eerste twee weken van september steeg het aantal vacatures nog met 4,8%, waarna het in de tweede helft zakte met 21,8%. Deze trendbreuk is waarschijnlijk grotendeels te wijten aan de in september geconstateerde achteruitgang van de epidemie.

De algemene Brusselse werkloosheid steeg intussen met 2,9%. ​ Vandaag telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 91.885 werkzoekenden en een werkloosheidsgraad van 16,1%. Dit betekent een stijging van 2.579 personen vergeleken met de maand september in 2019, en een maandelijkse stijging van 958 personen (+1,1%). Jongeren blijven het meest getroffen: in deze groep zien we een stijging van 12,8% in de maand september. In totaal zijn 10.450 jongeren ingeschreven als werkzoekende in Brussel, ofwel 1.188 meer dan een jaar geleden.

Download hieronder het volledige persbericht

202009_Persbericht Actiris.pdf

PDF - 333 Kb

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be