Meer dan 2.500 Brusselse cultuurwerkers ontvangen cultuurpremie via Actiris

Meer dan 2.500 Brusselse cultuurwerkers ontvangen cultuurpremie via Actiris

Premie om hen te ondersteunen in deze moeilijke periode

 

2575 Brusselse cultuurwerkers zijn in 2020 ondersteund met een cultuurpremie, goed voor een budget van €4.852.000. De Brusselse cultuursector leed vorig jaar zwaar onder de huidige crisis en doet dat nog steeds. Om hun inkomstenverlies te compenseren konden cultuurwerkers daarom een premie aanvragen bij Actiris.

 

Acteurs, technici, animatoren, museummedewerkers, … om alle cultuurwerkers door deze crisis te helpen, werd er een premie ingevoerd door de Brusselse regering. Een eerste premie kon aangevraagd worden voor de inkomstenperiode van 13 maart tot 31 mei, de eerste golf van de pandemie. Waarop de regering besliste om de premie te verlengen, met een tweede fase voor de inkomstenperiode van 1 juni tot 30 september. Voor de tweede fase werden de premies met €500 verhoogd en het inkomstenplafond verhoogd.

Hoe hoog waren de premies?

  • €2000 voor cultuurwerkers die niet meer dan €3000 netto inkomsten hadden tijdens fase 2, €1500 tijdens fase 1
  • €1500 voor cultuurwerkers niet meer dan €4000 netto inkomsten hadden die tijdens fase 2, €1000 tijdens fase 1
  • €1000 voor cultuurwerkers die niet meer dan €5000 netto inkomsten hadden tijdens fase 2, €500 tijdens fase 1

Cultuurwerkers die de deadline voor de aanvraag van de eerste fase gemist hadden (18/08) kregen de kans om daar later toch nog een aanvraag voor in te dienen, voor de deadline van de tweede fase (23/11).

In totaal zijn 2575 Brusselse cultuurwerkers ondersteund met 3863 cultuurpremies. Meerdere cultuurwerkers vroegen dus voor beide periodes een premie aan. 1961 premies in de eerste fase, 1902 premies in de tweede fase. Tijdens de eerste fase is vooral de laagste premie van €500 toegekend, terwijl in de tweede fase het merendeel een premie van €2000 heeft ontvangen. De uitbetaalde premies zijn goed voor een totaalbudget van €4.852.000.

 

 

Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werk:

Artiest, technicus of bediende, alle werknemers in de cultuursector moesten afgelopen lente hun werk plots stopzetten. De meeste onder hen werken met tijdelijke contracten en konden geen aanspraak maken op tijdelijke werkloosheid. Deze situatie maakt cultuurwerkers bijzonder kwetsbaar. Daarom heb ik in augustus vorig jaar deze premie gelanceerd. Omdat het voorziene budget niet helemaal opgebruikt was, heb ik beslist om de premie in de herfst opnieuw te lanceren. In totaal werd dus bijna 5 miljoen verdeeld onder 2575 Brusselse cultuurwerkers.

 

Grégor Chapelle, Directeur-generaal Actiris:

7.399 bij Actiris ingeschreven werkzoekenden zoeken een job in de cultuursector. Goed voor 8,2% van alle werkzoekenden in het Brussels Gewest. Het is duidelijk dat cultuurwerkers een van de grootste slachtoffers van deze crisis zijn. Actiris ondersteunde hen al voor de crisis en doet da nu ook met deze cultuurpremies. We verliezen hen niet uit het oog, ook niet in 2021.”

 

Romain Adam
Romain Adam Porte-parole, Actiris

 

 

 

 

 

 

 

Over Actiris

Actiris is de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling. Als Brusselse openbare tewerkstellingsdienst is Actiris de centrale speler en leverancier van oplossingen voor de tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Actiris concentreert zijn actie en middelen rond twee opdrachten: het garanderen van de matching tussen werkgevers en werkzoekenden en het organiseren van de doorstroming naar werk. Daarnaast is Actiris ook gemandateerd om het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid te coördineren.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be.

Actiris
Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel