Leraars, verpleegkundigen en informatici: dit zijn de Brusselse knelpuntberoepen

Brussel zoekt dringend kandidaten voor deze (en nog 97 andere) beroepen

view.brussels, het Brussels Observatorium voor Werk en Opleiding, publiceert vandaag de officiële lijst met knelpuntberoepen. Dit jaar telt die lijst 100 beroepen. Dat zijn er exact even veel als vorig jaar, maar wel 20 meer dan vijf jaar eerder. Tegelijkertijd publiceert Actiris de lijst met alle opleidingen en studierichtingen voor knelpuntberoepen. Wie één van die opleidingen volgt, heeft meer kansen op het vinden van een job.

 

Studeren voor een knelpuntberoep, meer kans op een job

Iedereen die voor een knelpuntberoep wil gaan of zich wil omscholen, kan daarvoor deze lijst met studierichtingen raadplegen.

Iemand die kiest voor een studierichting uit de lijst, kan in sommige gevallen bovendien een werkloosheidsuitkering combineren met studeren of duaal leren. Dat stimuleert werkzoekenden om zich (om) te scholen naar knelpuntjobs. Er prijken dit jaar enkele nieuwe studierichtingen op de lijst: vanaf volgend schooljaar kan je in Brussel ook een opleiding voor bouwkundig tekenaar, chemie of management en boekhouding combineren met een werkloosheidsuitkering.

Werkzoekenden of studenten die meer willen weten over die vrijstellingen, kunnen een kijkje nemen op deze pagina voor het Nederlandstalig onderwijs of deze pagina voor het Franstalig onderwijs.

 


Wat is een knelpuntberoep?

Een knelpuntberoep is een beroep waarvoor er een tekort aan geschikte kandidaten bestaat. Werkgevers krijgen die jobs vaak moeilijk ingevuld. Vaak zijn er meerdere redenen die verklaren waarom er voor sommige jobs niet genoeg kandidaten zijn.

  • Tekort aan kandidaten: er zijn te weinig kandidaten voor een bepaald beroep.
  • De kandidaten die er zijn hebben niet de juiste opleiding, ervaring, talenkennis of andere vaardigheden.
  • De arbeidsomstandigheden zijn ongunstig: het loon, zwaar of gevaarlijk werk, vooroordelen, het uurrooster (weekend-, avond- of deeltijds werk) en het statuut.

 

Om welke beroepen en welke sectoren gaat het?

De volledige lijst met knelpuntberoepen wordt zoals elk jaar gepubliceerd door view.brussels, het Brusselse Observatorium voor Werk & Opleiding. Dit jaar zijn er 2 nieuwe knelpuntberoepen: leraar Nederlands in het lager onderwijs en productie-arbeider gespecialiseerd in het bewerken van rubber. Enkele andere beroepen verdwijnen deze keer uit de lijst, waaronder logistiek verantwoordelijke, veiligheidsagent en assistent-boekhouder.

Veel beroepen behoren al langer tot de knelpuntberoepen. Dat is het geval voor onder andere leraars, verplegend personeel en technische beroepen als informatici en ingenieurs. Verder is het in Brussel langer moeilijk om kandidaten te vinden voor salesfuncties (vertegenwoordigers en verkopers) en in de bouwsector.

 

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be