Impact van coronavirus op algemene werkloosheid in Brussel blijft voorlopig beperkt, maar jeugdwerkloosheid stijgt

In mei steeg het aantal jonge Brusselse werkzoekenden met 7,9% op jaarbasis

Eind mei telde Brussel 8.240 jonge werkzoekenden (<25), voor een werkloosheidsgraad van 22,5%. Hun aantal nam toe met 7,9% in vergelijking met mei 2019. Het aantal Brusselse jongeren dat zich voor de eerste keer kwam inschrijven na hun studies steeg met 33,1%. Tijdens deze door het coronavirus overheerste periode daalde de economische activiteit sterk en zijn er dus minder kansen op de arbeidsmarkt, met name voor jongeren die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten.

 

De impact van covid-19 op de algemene werkloosheid blijft op dit moment nog beperkt. In mei telde Brussel 84.930 werkzoekenden, dat zijn er 0,8% minder dan vorig jaar. De werkloosheidsgraad zakt daarmee van 15,5% in april naar 15,1% in mei. Deze lichte daling van de algemene werkloosheid volgt op de eerste stijging in vijf en een half jaar tijd. Meerdere zaken spelen daarbij een rol:

  • De gevolgen van het coronavirus zijn vooral zichtbaar in de tijdelijke werkloosheid, waar 109.000 Brusselaars een beroep op doen volgens de laatste schatting van view.brussels, Brussels observatorium voor werk en opleiding, en BISA, Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse. Het aantal personen dat zich bij Actiris komt inschrijven is dus momenteel nog laag.
  • Aangezien de agentschappen van Actiris gesloten werden, de versoepeling van de quarantainemaatregelen in mei nog maar net begon en ondanks het versterken van het contact center van Actiris en de mogelijkheid om zich online via “MyActiris” in te schrijven, lijkt het erop dat veel werkzoekenden wachten met hun (her)inschrijving tot de situatie opnieuw normaliseert. Het is voor hen echter altijd mogelijk om begeleiding op maat te krijgen. Daarom nodigt Actiris alle Brusselaars zonder job uit om zich zo snel mogelijk in te schrijven via het gratis nummer 0800/35 123 of online via MyActiris.

 

De exitstrategie creëert nieuwe noden op de arbeidsmarkt

Dankzij de versoepeling van de quarantainemaatregelen en de gedeeltelijke heropstart van ondernemingen, ontving Actiris 2.430 nieuwe werkaanbiedingen in mei. Dat zijn er 45% meer dan in april. Die vacatures hadden bijvoorbeeld te maken met de heropening van scholen. Andere werkgevers zochten schoonmaakpersoneel of verkopers: functies met een duidelijke link met de huidige heropstart. In vergelijking met mei 2019 ontving Actiris wel 18,8% minder werkaanbiedingen.

 

 

Download hieronder het volledige persbericht

202005_Persbericht Actiris Impact van coronavirus op algemene werkloosheid in Brussel voorlopig beperkt, maar jeugdwerkloosheid stijgt.pdf

PDF - 469 Kb

 

 

 

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be