De Brusselse werkloosheidscijfers

Inflatie en Oekraïense werkzoekenden hebben beperkte impact op Brusselse werkloosheid

Het Brussels gewest telt in november 86.160 werkzoekenden. Dat is een lichte stijging van 0,8% vergeleken met november vorig jaar. De jongerenwerkloosheid stijgt met 8,4%. Brussel telt 9.701 werkzoekenden onder de 25. De economische conjunctuur en de komst van Oekraïense vluchtelingen lijken de meest waarschijnlijke verklaring te zijn voor de stabilisatie van de werkloosheid, die 14 maanden onafgebroken daalde en zo historisch lage niveaus bereikte. De sterkere toename van de werkloosheid bij de jonge werkzoekenden is dan weer grotendeels te wijten aan het grote aantal jongeren dat tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 ervoor koos om verder te studeren en zich pas de voorbije maanden kwam inschrijven als werkzoekende.

Lichte stijging van de totale werkloosheid, sterkere toename bij de Brusselse jongeren

Eind november telt het Brussels Gewest 86.160 werkzoekenden en heeft het een werkloosheidsgraad van 15,0%. Dit komt neer op een lichte stijging op jaarbasis (+683 personen, +0,8%). Op maandbasis noteren we een daling van 1.995 personen (-2,3%). De jongerenwerkloosheidsgraad bedraagt op zijn beurt 25,1%. Brussel telt 9.701 jonge werkzoekenden in november 2022, oftewel 749 personen meer dan een jaar geleden (+8,4%).

De Brusselse werkloosheidscijfers nemen in beperkte mate toe. Dat komt enerzijds door de economische conjunctuur, die de vraag naar nieuwe arbeidskrachten doet afnemen, vooral door de gestegen loons- en energiekosten. Anderzijds zijn er vandaag 1.446 Oekraïense werkzoekenden ingeschreven bij Actiris, terwijl ze een jaar geleden maar met een honderdtal waren, wat het totale aantal werkzoekenden met ongeveer 1,6% doet stijgen.

 

 

 

Download hieronder het volledige persbericht

202211_Persbericht Actiris.pdf

PDF - 207 Kb

Jan Gatz

Jan Gatz

Woordvoerder/Porte-parole, Actiris

 

 

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be