Actiris automatiseert tewerkstellingssteun activa.brussels voor 37 000 werkzoekenden

Deze maand bezorgde Actiris 37.000 Brusselse werkzoekenden automatisch hun activa.brussels-attest. Dankzij dat document kunnen de werkgevers die hen aannemen tot 15 900€ korting krijgen op hun loon. Een stevig duwtje in de rug voor de doorstart van de arbeidsmarkt na de coronacrisis.

Op 1 juli kregen 36.907 Brusselse werkzoekenden in hun MyActiris-account een melding dat hun activa.brussels-attest klaarstond. Dankzij dat attest kunnen werkgevers die werkzoekenden aanwerven maar liefst 15 900€ besparen op 30 maanden tijd. Welgekomen hulp in deze voor ondernemers moeilijke tijden.

Dankzij het automatiseren van de activa-attesten zet Actiris een volgende stap in haar digitalisering. De 36.907 werkzoekenden hoeven niet langer een aanvraag in te dienen bij hun tewerkstellingsconsulent om het document te krijgen. Als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, krijgen ze het automatisch. Zo krijgen werkgevers en werkzoekenden zo snel mogelijk toegang tot vandaag broodnodige steun.

De activa-attesten automatisch bezorgen aan de Brusselse werkzoekenden staat gelijk met het vastleggen van hun recht om te kunnen gebruikmaken van de aan hen gewijde tewerkstellingsmaatregelen. We verwachten de komende weken enerzijds een stijging van het aantal werkzoekenden, en anderzijds een daling van het aantal jobaanbiedingen. De concurrentie tussen de kandidaten voor eenzelfde vacature zal dus toenemen. Dankzij activa.brussels maken we de Brusselse werkzoekenden aantrekkelijker bij de werkgevers”, verklaart Bernard Clerfayt, de Brusselse minister van Werk.
 “Vandaag staat de arbeidsmarkt quasi stil. Het aantal vacatures daalt sterk sinds het begin van de crisis en de jeugdwerkloosheid stijgt. Het is enorm belangrijk om in de toekomst werkgevers die rekruteren te steunen door de stappen voor werkzoekenden eenvoudig te maken. Dankzij deze nieuwe digitale sprong tonen we aan werkzoekenden en werkgevers dat we klaarstaan om hen te helpen. We moedigen werkzoekenden aan om zich te komen inschrijven bij Actiris en werkgevers om hun werkaanbiedingen aan ons te bezorgen. Zo kunnen we hen zo snel mogelijk matchen met kandidaten en de Brusselse economie zo veel mogelijk redden”, vertelt Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris.
Dominique Stassart, oprichtster van “Le Relais du Triporteur”, een restaurant & kruidenwinkel die in bulk verkoopt ​ in Watermaal-Bosvoorde lanceerde, rekruteerde haar werknemers via Actiris en maakt gebruik van activa.brussels. “Wij zoeken polyvalente collega’s die zowel in de kruidenierszaak als in het restaurant kunnen werken, met een goed contact met de klanten. Onze vzw wil sensibiliseren rond gezonde voeding en het verminderen van afval. De werkgeversconsultant van Actiris kwam bij ons langs, leerde ons goed kennen en had snel begrepen welk soort kandidaten we zochten. Hij stelde meteen voor om met de FPIe te werken, (Formation Professionnelle Individuelle en entreprise, tegenhanger van de Individuele Beroepsopleiding IBO, nvdr). Het was de geknipte oplossing: niet alleen leert de kandidaat een job aan, maar we leren ook elkaar kennen. Heel belangrijk om niet meteen de indruk te hebben dat de klok tikt, aangezien een deel van het loon door de RVA betaald wordt, wat mij normaal lijkt aangezien de werkgever tijd investeert om iemand op te leiden. Daarna hebben we de persoon in kwestie aangeworven met de financiële steun van activa.brussels. Die formule werkt heel goed voor ons. Een keukenmedewerker rondde net nog zijn opleiding af en we gaan in augustus nog iemand zoeken voor een andere functie.
Vier jaar geleden ging Anis Arvaque van start met het concept “Urban Therapy”. Hij wierf 7 jongeren onder de 30 aan met een First-stage, een maatregel om jongeren een eerste werkervaring te bieden. “Geen enkele van hen had een diploma of ervaring. Ze hebben hun eerste professionele stappen hier in onze winkels gezet. Sommigen zijn gaan verder studeren, maar twee van hen zijn doorgegroeid tot winkelmanagers. Ik heb hen kunnen aanwerven dankzij de First-stages en activa.brussels. Als werkgever vind ik het erg interessant dat we kunnen verder werken met jongeren die we hebben opgeleid en die gegroeid zijn binnen het bedrijf.

 

Wie kan activa.brussels gebruiken ?

Elke niet-werkende werkzoekende die langer dan 12 maanden ingeschreven is bij Actiris heeft recht op activa.brussels. Onder verschillende voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een First-stage of een FPIe afgewerkt hebben, kan een werkzoekende meteen na die stage of opleiding activa.brussels gebruiken.

Wat is het voordeel voor werkgevers ?

De werkgever kan de activa.brussels-premie van het salaris aftrekken.

De premie bedraagt in totaal 15.900€ voor 30 maanden, verdeeld als volgt :

  • 350 euro per maand tijdens de eerste 6 maanden
  • 800 euro per maand de 12 volgende maanden
  • 350 euro de 12 daaropvolgende maanden

Deze toelage wordt nog verhoogd bij verminderde arbeidsgeschiktheid: in dat geval kan hij oplopen tot 23.400€. De werkgever kan ook extra opleiding aanbieden en volledig of gedeeltelijk de daaraan verbonden kosten terugbetaald krijgen, met een plafond van 5000€.

Meer informatie op https://www.actiris.brussels/nl/werkgevers/activa-brussels/

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be