12 werkzoekenden opgeleid in digitale test technieken

Digitale vaardigheden versterken en banen creëren

De toenemende digitalisering van de samenleving biedt veel kansen, maar is ook een grote uitdaging voor onze bedrijven en de Belgische economie op vlak van de verbetering van vaardigheden.

Volgens een studie van de werkgeversorganisatie Agoria* dreigen tegen 2030 tot 584 000 vacatures onvervuld kunnen blijven indien er geen beslissende actie wordt ondernomen en zal de ICT-sector het hardst worden getroffen hierdoor. Sommige bedrijven hebben daarom te kampen met een tekort aan kandidaten voor specifieke functies. In België heeft Sogeti, een merk van de Capgemini Group, een aantal vacatures opengesteld voor "Junior Digital Test Engineers" op het gebied van kwaliteits- en softwaretests.

De Pool Opleiding Werk Digitalcity.brussels, waarin de sector en de publieke diensten voor opleiding en tewerkstelling Brussels Formation en Actiris samenwerken, passen zich aan de behoeften van Sogeti in België aan, door een op maat gemaakt opleidings-en tewerkstellingstraject te ontwikkelen voor de functie van Junior Digital Test Engineer.

*Be The Change studie - 2021 - Agoria

In een notendop van opleiding tot werk

Alle partners zijn overeengekomen zich op verschillende niveaus in te zetten om deze samenwerking tot een goed einde te brengen. Digitalcity.brussels bestudeerde de vraag en behoeften van Sogeti in België en bracht de verschillende stakeholders samen om een aanbod op maat te creëren.12 Brusselse werkzoekenden werden geselecteerd en volgden 35 dagen intensieve training bij

Digitalcity.brussels. De opleiding werd in het Engels gegeven en ontwikkeld door docenten van Sogeti en Bruxelles Formation. Deze 12 cursisten kregen les in de volgende vakken : projectmanagement, Agile/Scrum principes, databases, Web, Cloud, API's, webservices, en specifieke softwaretesttechnieken dankzij de TMAP body of knowledge.

Dit vakkenpakket heeft de cursisten in staat gesteld de nodige vaardigheden te verwerven om bij Sogeti als Digital Test Engineer aan de slag te gaan. Bovendien hebben de stagiairs taaltests afgelegd (in het Engels) en konden zij daarna gratis cursussen volgen dankzij de taalcheques van Actiris.

Sogeti, dat zich ertoe had verbonden aan het eind van de opleiding ten minste 80% van de kandidaten na een Individuele Beroepsopleiding (IBO) aan te werven, heeft uiteindelijk 11 van de 12 stagiairs aangeworven. Vóór de ondertekening van hun vaste contract volgen zij een IBO van 4 maanden om hun opleiding in het bedrijf te voltooien.

Een vruchtbare samenwerking

Dit initiatief is een mooie weergave van het vermogen van Digitalcity.brussels om zich flexibel aan te passen aan de uitdagingen van de IT-arbeidsmarkt. Dit initiatief wordt vandaag op bijzonder mooie wijze afgesloten. Het einde van zo’n mooi project vraagt meteen ook om nieuwe projecten. Zo wil Digitalcity.brussels zijn ambitie waarmaken om een referentiepartner te worden op het gebied van opleidingen werkgelegenheid voor de Brusselse IT-sector.

Romain Adam

Romain Adam

Porte-parole, Actiris

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be