27/4. Themadag werk & talenkennis. Talenkennis belangrijk? Ah non peut-être!

Talenkennis, een van de sleutels voor toegang tot werk, zeker in Brussel en daarrond. Toch is er in onze hoofdstad nog altijd een mismatch tussen vraag en aanbod. De talenkennis van Brusselse werkzoekenden voldoet vaak niet aan de eisen van werkgevers: slechts 7% van de werkzoekenden zegt de andere landstaal goed te kennen, terwijl wel de helft van de werkaanbiedingen expliciet om talenkennis vraagt.

Voor een stand van zaken wil Actiris graag enkele experts aan het woord laten om hun licht te laten schijnen op de materie. Op deze themadag willen we samen bekijken waar de knelpunten op de Brusselse arbeidsmarkt zich verscholen houden en op welke manier ze weggewerkt zouden kunnen worden. Het Brussels Observatorium voor Werk en Opleiding stelt die dag ook zijn nieuwe studie “Taalvereisten op de Brusselse arbeidsmarkt en de aanwezige talenkennis bij werkzoekenden” voor aan het publiek.

Wij nodigen experten uit de academische, politieke, de bedrijfswereld en onze partners uit op vrijdag 27 april om 14.00 uur in het gloednieuwe Beroepenpunt voor een namiddag rond het boeiende thema meertaligheid.

Samen met de aanwezige experten gaan we dieper in op volgende vragen:

  • Is talenkennis vandaag belangrijker dan vroeger om een job te bemachtigen in Brussel? En daarbuiten?
  • Hoe zit het met de talenkennis bij Brusselse werkzoekenden in 2017? En in welke mate wordt er meer talenkennis gevraagd dan er aanwezig is?
  • Hoe gaan werkgevers om met die mismatch?

 

Programma:

 

14.00 uur - Werk & meertaligheid: waar staan we nu en waar gaan we naartoe?

Philippe Van Parijs, politiek econoom en filosoof, hoogleraar aan de UCL & Alex Housen, professor Engelse Taalkunde en Toegepaste Taalkunde aan de Vrije Universiteit Brussel, specialist meertalig onderwijs en tweetaligheid, beiden coördinatoren van het Marnixplan voor een meertalig Brussel. “Drietaligheid+ voor alle Brusselaars: waarom het moet en hoe het kan.”

Cathy Van Remoortere, directrice Brussels Observatorium voor Tewerkstelling en Diversiteitsdienst van Actiris. “Taalvereisten op de Brusselse arbeidsmarkt en de aanwezige talenkennis bij werkzoekenden.”

Karl Bolle, HR Director Securitas. “Meertaligheid in de bewaking en veiligheid.” ​ Securitas rekruteert jaarlijks bijna 1000 bewakingsagenten en hospitality medewerkers. Hun werknemers zijn steeds meer actief in internationale omgevingen en talenkennis is een absolute troef. Hoe zet Securitas bij de rekrutering meer in op meertaligheid?

Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris. “Talenkennis, welke oplossingen voor werkzoekenden en werkgevers in de toekomst? Enkele denkpistes.

 

15.00 uur - Debat

 

15.30 uur - Drink & networking

 ​ 

Praktische informatie

Vrijdag 27 april, van 14 uur tot 16 uur

Beroepenpunt, Sterrenkundelaan 141210 Brussel

 

Ben je geïnteresseerd? Laat dan weten of je komt aan Jan Gatz, woordvoerder van Actiris, via jgatz@actiris.be

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be