Oekraïne, 1 jaar later

De zoektocht naar werk en opleiding van Oekraïense vluchtelingen in Brussel: een eerste balans

Een jaar geleden begon de oorlog in Oekraïne. Enorm veel Oekraïners sloegen op de vlucht, duizenden vestigden zich in Brussel. Wat is hun profiel en hoe verliep hun zoektocht naar een job tot nu toe? Hoe vlot vinden ze hun weg naar de Brusselse arbeidsmarkt? Actiris maakt een eerste balans op en staat stil bij enkele kerncijfers.

2601. Zo veel Oekraïners kwamen zich inschrijven bij Actiris sinds maart 2022, de eerste maand na de start van de oorlog. In mei bereikte het aantal nieuwe inschrijvingen een piek met 405. De voorbije maand kwamen 167 Oekraïners zich inschrijven als werkzoekende. Belangrijk om weten: het gaat hier niet om de volledige groep Oekraïners die op dit moment in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verblijft. De inschrijving is niet verplicht en de cijfers weerspiegelen dus maar een deel van het totale aantal dat in Brussel aankwam.

Aantal inschrijvingen van Oekraïense werkzoekenden. Bron: Actiris, view.brussels.
Aantal inschrijvingen van Oekraïense werkzoekenden. Bron: Actiris, view.brussels.

Overgrote meerderheid vrouwen en niet-erkende diploma's

77,8% van de Oekraïense werkzoekenden is vrouw. 68,1% van de ingeschreven werkzoekenden (ongeacht geslacht) is tussen de 25 en 49 en 16,3% is ouder dan 50. De jongeren (-25) zijn goed voor 15,5%.

99%. Bijna alle Oekraïense werkzoekenden hebben een diploma op zak. Dat diploma wordt echter niet automatisch erkend in België. In 61,2% van de gevallen gaat het om een diploma hoger onderwijs. 30,3% behaalde een diploma secundair en 9,1% een getuigschrift basisonderwijs. Wat de sectoren betreft, geven Oekraïeners het vaakst aan te willen werken in de administratie, de veiligheid en de (detail)handel.

Cristina Amboldi, directrice-generaal van Actiris : "We hebben met Actiris heel belangrijk werk geleverd. Meteen na het begin van de crisis hebben we infosessies op poten gezet en zijn we gestart met een loket speciaal voor Oekraïners, waar ze in hun eigen taal ontvangen kunnen worden. Onze prioriteit was om hen de goede richting op te helpen en hen de juiste informatie te geven, al zagen we ook dat ze lang niet altijd meteen naar een job konden of wilden beginnen zoeken. Als je halsoverkop in een nieuw land aankomt, heb je vaak eerst andere dingen aan je hoofd. We hebben ook gezien dat een groot deel van hen snel naar hun moederland terug wil, zodra de situatie daar het opnieuw toelaat."

 

Taalopleiding, de sleutel tot de arbeidsmarkt

769 personen kregen taalcheques voor gratis taallessen Frans, Nederlands of Engels. De taalbarrière is zonder twijfel het grootste obstakel om werk te vinden. 96,3% van alle opleidingen die Oekraïners tot nog toe volgden waren taalopleidingen. 82,2% waren opleidingen Frans, 7,5% lessen Nederlands en 6,5% Engels. 3,7% betrof een ander soort opleiding.

Opleidingen gevolgd door Oekraïense werkzoekenden in Brussel. Bron: Actiris, view.brussels.
Opleidingen gevolgd door Oekraïense werkzoekenden in Brussel. Bron: Actiris, view.brussels.

*De "andere" opleidingen waren vooral opleidingen voor software en gelinkt aan IT, HR en management.

13,8%. Dat is het aantal Oekraïners dat een job vond sinds het begin van de crisis. Het cijfer steeg van 5,3% in mei 2022 tot 13,8% vandaag. Sinds het begin van de crisis kregen 681 Oekraïners een Activa-attest. De 3 sectoren waar Oekraïners het vaakst werkten waren de interimsector, de horeca en de groot- en detailhandel.

"Integratie verloopt ook via het werk! Daarom ondersteunen we met man en macht de Oekraïense vluchtelingen. Meteen na hun aankomst hebben we een begeleidingsstrategie vastgelegd om onze tewerkstellingsdienst toegankelijk te maken in het Oekraïens en zo hun weg naar een job te vergemakkelijken. Hun talenkennis verbeteren blijft de grootste prioriteit. Dat kan je duidelijk zien in de cijfers, want maar liefst 96% van alle opleidingen die ze volgden waren taalopleidingen.", besluit Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt.
Jan Gatz

Jan Gatz

Woordvoerder/Porte-parole, Actiris

 

 

 

 

 

 

 

Over Actiris

Actiris is de onmisbare en betrouwbare openbare dienst voor werkzoekenden en werkgevers in het Brussels Gewest. Actiris zet zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en focust hiervoor op twee opdrachten: zorgen voor kwaliteitsvolle begeleiding en dienstverlening aan de werkzoekenden in hun overgang naar een duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling, en gratis diensten bieden aan alle werkgevers in hun zoektocht naar medewerkers.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be

Neem contact op met

Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel

www.actiris.be