4 december : persuitnodiging -Discriminatie bij het solliciteren? Melden is het begin van de oplossing

4 december : persuitnodiging -Discriminatie bij het solliciteren? Melden is het begin van de oplossing

Actiris lanceert een gratis telefoonnummer

Een andere huidskleur, te jong of te oud, een handicap of het verkeerde geslacht: discriminatie kan ons allemaal overkomen. Vergeleken met Europese landen scoort België zwak op vlak van discriminatie op de arbeidsmarkt. Op 4 december, aan de vooravond van de Internationale dag van Gelijke Kansen, lanceert Actiris een nieuwe discriminatiedienst en een gratis telefoonnummer voor wie discriminatie ervaren heeft bij het solliciteren.

 “Ik heb mijn doktersdiploma behaald in Afrika, maar het wordt niet erkend in België. Ik liet de moed niet zakken en volgde een masteropleiding in de Gezondheidszorg en een tweede in Medische Specialisatie. Ik heb 3 masterdiploma’s en spreek perfect Frans en Engels. En toch zoek ik al twee jaar naar een job en heb ik 150 keer gesolliciteerd, zonder resultaat.” Aan het woord is Joseph, 32, Congolees en hooggeschoold. Toch is zijn zoektocht naar werk allesbehalve eenvoudig.

Een verrassing? Niet echt. De recente studie van view.brussels « Profiel en traject van de werkzoekenden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest” toonde al aan dat de ongelijkheid op de arbeidsmarkt volgens afkomst zeer groot en structureel is.

Maar een buitenlandse afkomst is niet het enige obstakel. Elke dag worden in Brussel werkzoekenden gediscrimineerd op basis van handicap, leeftijd, hun gezondheidstoestand of hun geloofsovertuiging. In het algemeen zijn vrouwen vaker het slachtoffer.

In 2018 kreeg Unia 1 629 meldingen van discriminatie op de werkvloer, een stijging van 63% in 5 jaar. En dat is nog maar het zichtbare deel van de ijsschots.

Iedereen gelijke kansen geven op de arbeidsmarkt is een stevige uitdaging. Om die aan te gaan lanceert Actiris zijn nieuwe antidiscriminatiedienst. Een nieuwe naam, een versterkt team, een uitgebreide opdracht en een gratis telefoonnummer om het melden makkelijker te maken. Het doel? Van de dienst het centrale contactpunt maken om in Brussel discriminatie bij solliciteren te melden.

Kom kennismaken met deze nieuwe dienst op woensdag 4 december.

Interviews met de aanwezigen en getuigenissen verzamelen mogelijk.

14.00 uur in Fosbury & Sons North - Albert II-laan 7, 1000 Brussel

 

PROGRAMMA 

14h : onthaal 

  • Fatima Zibouh, verantwoordelijke antidiscriminatiedienst van Actiris Inclusive en ceremoniemeesteres

14h05 : toespraken en getuigenis

  • Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding
  • Nawal Ben Hamou, Brussels staatssecretaris d’Etat voor Gelijke Kansen
  • Videogetuigenis van een gediscrimineerde werkzoekende

14h25 : voorstelling van de nieuwe antidiscriminatiedienst

  • Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris

14h50 - 16h20 : Workshops

16h30 : Besluit door Cathy Van Remoortere, directrice Arbeidsmarkt & Inclusie van Actiris

16h30 : Drink

De theatergroep Ras El Hanout, slam-artieste Léïla Duquaine en een cartooniste begeleiden deze officiële lancering.

Om de organisatie in goede banen te kunnen leiden, vragen wij u om uw aanwezigheid op voorhand te bevestigen.

 

Jan Gatz
Jan Gatz Woordvoerder / Porte-parole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Actiris

Actiris is de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling. Als Brusselse openbare tewerkstellingsdienst is Actiris de centrale speler en leverancier van oplossingen voor de tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Actiris concentreert zijn actie en middelen rond twee opdrachten: het garanderen van de matching tussen werkgevers en werkzoekenden en het organiseren van de doorstroming naar werk. Daarnaast is Actiris ook gemandateerd om het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid te coördineren.

Voor meer informatie, zie www.actiris.be.

Actiris
Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel